genoa sampdoria derby della derbydellalanterna labdarúgás serieaAzt gondolom egy nagyon finom kijelentés tőlem, hogy nem a legjobb előjelekkel vágunk bele a városi derbybe, abba a csatába mely nemcsak Olaszország, hanem az egész világ egyik legpatinásabb ütközete. A formák alapján sok esélyünk nincs, de a Derby Della Lanterna pontosan arról híres, hogy itt akár lehet négy osztálykülönbség is, akkor sem lehet favoritról beszélni. Hatalmas kérdés ilyenkor, hogy maguk a főszereplők mennyire érzik át a helyzet súlyát, mennyire lesznek képesek átszellemülni, és tenni magukat úgy a melóhoz, ahogyan azt az ütközet rangja megkívánja. A kikötőváros élete ilyenkor megváltozik, napról-napra egyre több drapéria kerül ki az erkélyekre, a meccs napján meg már a házikedvencek is a megfelelő csapat szerelésében tündökölnek. Akadnak ellentétek családokon, munkahelyeken belül, s a vesztes társulat szurkolója az elkövetkező hetekben csak lesütött fejjel közlekedik az utcán. Hajtás után egy picit visszaemlékezek, majd 5 pontban megpróbálom megfejteni, hogyan is nyerheti a városi rangadót a Grifoni!

 

A visszaemlékezést kezdeném az elmúlt szezonnal, mely évad  többek között arról is volt híres, hogy oda-vissza Doria győzelem született, erre korábban a 2002-2003-as szezonban volt utoljára példa, igaz a másodosztályban. S ha már másodosztály, a november 4.-én rendezett Világítótorny rangadó is utoljára a Serie_B-hez köthető, ugyanis mikor ezen a napon utoljára 2001-ben rendeztek városi csatát,  a Genoa pályaválasztása mellett nyerni tudott a Rossoblu Cosimo Francioso 71. percben szerzett góljával. Egyébként a novemberi derbyken jobban teljesít a Blucerchiati, a 18 ebben a hónapban lebonyolításra került csörték mérlege 9 Samp, 6 Genoa győzelem mellett 3 remi. 

Tehát még a novemberi hónap sem olyan tényező, amiben bízhatunk...

De akkor miben bízhatunk? 5 pontban próbálom összefoglalni az esélyességünket.

1. A Sampdoria eddigi gólérzékenysége!

2,2 a meccsenkénti lőtt gól átlaguk, s ez a szám erősen brutális, sőt a nyári várakozások fölött van bőven. Ha megnézzük az elmúlt 5 évad számait ugyanebben a kategóriában , akkor időrendi sorrendben hátrafelé így néznek ki ezek a mutatók: 1,28;1,26;1,26;1,26;1,13. Ha idén sokat is fejlődnek, nyílván csak néhány tizedet javulhatnak, ami azt jelentheti hogy az eddig elért gólerőségből vissza kell hogy vegyenek. 

2.Lapadula!

Gianluca Lapadula nagy reményekkel érkezett az elmúlt szezonban a Milan együtteséhez ahol aztán nyolc gólig jutott, ám az idényt kellő óvatossággal kezdte, s szépen lassan nemcsak a szurkolók voltak már vele szemben türelmetlenek. Aztán eljött november első hétvégéje, vagyis a 12. játéknap, úgy mint most, s a válogaott támadó a 82.percben győztes gólt szerzett. Manapság vele szemben szó sincs türelmetlenségről, hisz kétszer is lesérült  e rövid szakaszban, viszont mostanra vált talán teljesen felkészült állapotba, teljesen bevethető. 

genoa sampdoria derby della derbydellalanterna labdarúgás seriea

3. A sorsolás szeszélye!

Abba nem akarok belemenni, hogy mennyire van jó formában a Giampaolo  együttese, hisz a számok önmagukért beszélnek. 10 játéknap /van egy elmaradt meccsük/ után 6-2-2-es mérleggel rendelkeznek, s bár komoly tényezőnek számít az Atalanta, illetve a Fiorentina legyőzése is a Milan mellett, azért részükről már volt szerencse a Benevento, a Crotone, vagy a Hellassal is összefutniuk. Így talán csalóka lehet a kép, több erősebb ütközet még ezután vár rájuk, de ettől függetlenül 14 ponttal gyűjtöttek többet, tehát a jelenlegi torz képbe is kapaszkodhatunk. 

4. A bizalom Juric iránt!

Ezt csak utólag tudjuk majd megállapítani, hogy a Genoa gyenge rajtja, pontosabban az első harmadban nyújtott extra hurkabőr teljesítménye után jó ötlet volt-e a horvát mestert ilyen sokáig a posztján tartani. Véleményem szerint igen, ám ahogyan az szokott ilyenkor lenni a kispad erősen ingataggá vált. Ezen túl külön problémát okozhat az eredménytelenség az öltözőben, klikkek alakulhatnak ki széthúzásokkal stb... Ám az a tény, hogy a Derbyre is megmaradt a pozíciójában, számomra azt üzeni hogy bíznak benne, s a játékosok is ki állnak mellette, egyébként erről pont Perin nyilatkozott a napokban. Ezt a borzalmas periódust egyetlen meccsel teheti feledhetővé, s ugyanez igaz a játékosokra is, akik éhesen éhesebben lépnek pályára. 

5. Gradinata Nord, Figgi Do Zena és a többiek!

Kiknek hangjától beremeg a föld, kiknek hangjától megremeghetnek a Doria lábak, kiknek hangjától Perin karjának fesztávja a duplájára növekszik. Ezektől a szurkolóktól futhat Torreira fölöslegesen akár 20 km-t is, s csúszhat el utolsó emberként Silvestre valamint Regini, ettől az atmoszférától futja le Laxalt folyamatosan a baloldalon Bereszinszkyt, s ettől a hangorkántól vágódik a kapuba Taarabt távoli lövése két lábon is megpattanva. 

A lényeg, hogy elfogultsággal nem vádolhatnak, a lehető legszubjektívebb szemszögből próbáltam az esélyeket felvázolni, ami annyi van mint égen a csillag. Ugye, hogy semlegesként is minket tartasz az esélyesebbnek?

November 4. 20-45. Derby Della Lantarna!

FORZA GENOA